Musikalen ”Hanna -ett tankespel” , en djupare mening

Musikalen ”Hanna -ett tankespel” och dess budskap.

För två år sedan, när jag satt där en sommar och såg på TV poppade idén i mitt huvud. Jag skulle skriva en musikal.

Musikalen skulle handla om något kanske lite ovanligt. Om mental friskhet och om hur tankar påverkar oss. Bara några månader tidigare hade jag gått till en coach, Anders Haglund, och det hade sa hade förändrat min inre värld och nu ville jag på något vis försöka sprida vidare.

Först kändes det som en påhitt som aldrig skulle bli av, men idén klängde sig fast,  och tillslut fick jag inse att det var bara att börja skriva.

Att beskriva tankar och känslor är inte helt enkelt, men här kommer några ord om vad denna musikal försöker peka på som var så stort för mig. Kanske ser det inte så stort ut för dig och det är helt okej det med. Här kommer i alla fall några rader:

 

Det jag har sett, är att bakom tanken är vi fullständigt hela.

Du är alltid hel varje dag, varje minut, och varje ögonblick. Det gäller hur mycket det än känns som att det är något som är fel på dig. Endast tanken kan skapa den bilden av dig, men själva tanken är inte du. Hur obehaglig än en tanke är, så är den tanken aldrig du.

Du är själva tänkaren.

Tankarna “talar” till dig och skapar känslor. Och bara de tankar vi oskyldigt tror på kommer skapa vår verklighet. Vad jag såg var alltså att verkligheten inte skapar vår tankar, utan tvärt om.

Tankarna skapar vår verklighet.

När jag första gången hörde detta blev jag provocerad, men efter att ha djupdykt ett tag såg jag att det inte kan vara på något annat sätt.

Vi går alla runt med våra “glasögon”(läs tanke), och tittar ut mot världen och är helt säkra på att alla andra ser exakt samma sak. Trots att de har andra “glasögon” på sig.

Du är den som finns bakom eller före tanken. Alltså själva tänkaren.

Först du, sen tanke, sen känsla.

 

Fundera på frågan; “Vem är jag som har dessa tankar”.

 

Det andra som var så revolutionerande för mig var att inse att känslor skapas av tankar. Att dessa två är tätt sammanbundna. När jag förstod det blev det också tydligt varför precis samma situation kunde verka så olika.

T.ex. Ibland är jag stressad över jobbet, andra dagar inte. Trots att jag har exakt samma mängd arbete.

Den enda skillnaden var alltså själva tanken på mitt arbete.

När jag såg att tanken skapade min upplevelse kunde jag istället låta den gå fri. Då helt plötsligt upptäckte jag att jag också blev fri.

Ja.. ibland är det såklart väldigt svårt att bara släppa taget, speciellt eftersom vi går på våra tankar helt oskyldigt, och då ser verkligen världen ut så som vi har diktat den. Men det kan vara bra att veta, att det är just en tanke jag brottas med, och inget annat. Tankar är ju trots allt bara formlös energi. Vet man det och vågar släppa taget om tanken man just synade, så kommer tanken att försvinna av sig själv efter en stund. Om man däremot försöker bli av med den kan man vara säker på att den kommer stanna lite extra länge.

Så att släppa taget och låta det vara, precis som det är, ger frihet.

Vill dock poängtera att jag inte menar att man ska tänka positivt eller att försöka förändra sina tankar.
Tankens material är exakt samma oavsett innehållet i tanken. 

Vad jag menar är att en positiv tanke är lika mycket en tanke som en negativ är.

Svaret finns inte i VAD du tänker på, utan att förstå ATT du tänker. En tanke på ett monster består precis lika mycket av formlös energi som tanken på en vacker blomma gör. Tanken har exakt samma ”material” och fungerar precis likadant oavsett hur tanken upplevs.

Tankar kommer och tankar går. Låter man de vara, försvinner de tillslut. Precis som molnen på himlen försvinner efter ett tag. Solen bakom lyser ju alltid, även om den inte syns alltid. Precis så är det med dig också. Själva Du finns alltid där bakom molnen, precis som solen gör.

Björn Nattico Lindeblad sa det så fint:  “Tro inte på allt du tänker” och ”Jag kan ha fel”.
Båda dessa strofer pekar på tankens natur. Att vi upplever världen från våra tankar.

Du är fri att se vad du vill och att ha den tro eller uppfattning du vill.

Det här är vad jag har sett och vad jag tror på och det som har hjälpt mig mest på min livsresa. Att vi alla är Hela i grunden och att vi Vet vad som är rätt om vi inte lyssnar på tankebruset. Jag tror att bakom alla tankar finns en plats av inre ro, harmoni och vishet.

Det vill jag peka på i denna musikal.

 

Med kärlek

Ellen Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait